exact online

Business intelligence deel 2: Data gedreven! Maar hoe?!?

Ontdek hoe Business Intelligence (BI) jouw bedrijf versterkt. Van doelen stellen en data verzamelen tot het kiezen van de juiste BI-tool.


De vragen van BI

In onze vorige blog hebben we uitgelegd wat Business Intelligence (BI) is en hoe het een onmisbare toevoeging kan zijn voor zowel de lokale bakker als voor een grote multinational. In deze blog gaan we dieper in op hoe BI specifiek kan worden ingezet om jouw onderneming te versterken.

Zoals besproken in de eerste blog, is BI een verzamelterm voor meerdere processen. Het begint bij het bepalen van wat je precies wilt weten. Vervolgens moet je vaststellen welke bedrijfsgegevens nodig zijn om deze vragen te beantwoorden en waar deze gegevens zich bevinden. Vergelijk het met een bakkerij: eerst bepaal je wat je wilt bakken, dan welke ingrediënten je nodig hebt, en waar je deze ingrediënten kunt vinden.
 
Om te bepalen hoe BI een toevoeging kan zijn voor jouw bedrijf, moet je jezelf eerst een aantal belangrijke vragen stellen:
  1. Met welk doel wil je business intelligence gebruiken?
  2. Wat zou je graag willen weten?
  3. Wat ga je doen met de antwoorden die je krijgt op je vragen?
  4. Welke tools gebruik je momenteel?
  5. Waar staat de data die je nodig hebt en staat de data in verschillende systemen?

Waar moet je beginnen?

Om te beginnen met BI, stel jezelf de eerste vraag: “Met welk doel wil je business intelligence gebruiken en wat zou je graag willen weten?” Als je bijvoorbeeld alleen wilt weten hoeveel omzet je hebt gedraaid, kan dit vaak standaard worden opgevraagd in je huidige systeem. Echter, de waarde van BI wordt nog duidelijker wanneer je gegevens uit één of meerdere bronnen wilt combineert om bijvoorbeeld de totale omzet per medewerker, per product en per locatie op te vragen of wanneer je met de data uit bijvoorbeeld Exact Online niet alleen je totale omzet wilt zien, maar ook wilt weten welke klanten specifieke artikelen afnemen of welke klanten een groei of daling in bestellingen vertonen. Uiteraard kan BI veel meer dan alleen het inzichtelijk maken van de omzet, met BI kan je bijvoorbeeld ook inzichten krijgen in de voortgang van lopende projecten, de verwachte cashflow op basis van terugkomende kosten en verwachten inkomsten, voorraad beheer en nog veel meer.
 
 
 

IT-landschap in kaart brengen

De volgende stap is het in kaart brengen van je IT-landschap: welke systemen en databronnen gebruik je momenteel? Welke data wil je uit die systemen halen en hoe ga je die data ontsluiten? Hierbij moet je beslissen of je data rechtstreeks in je BI-tool wilt ophalen met een "connector" of dat je een meer uitgebreide datastrategie wilt ontwikkelen. Dit laatste kan inhouden dat je een datawarehouse – een centrale omgeving waar je al je data opslaat – opzet waarin je gegevens uit meerdere systemen samenbrengt, mogelijk al bewerkt, en vervolgens in je BI-tool visualiseert. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je gegevens in bijvoorbeeld Excel-bestanden hebt staan. Het is belangrijk om te overwegen of deze gegevens ook benodigd zijn en hoe ze in de BI-tool kunnen worden geïntegreerd.
 
 

BI-tool kiezen

Nadat je duidelijk hebt wat je wilt weten, welke data je daarvoor nodig hebt, en uit welke systemen je die data moet halen, begint de volgende stap: het kiezen van een BI-tool. BI-tools zoals Power BI, Tableau en Qlik Sense bieden krachtige mogelijkheden om ruwe data om te zetten in waardevolle inzichten.
Met een BI-tool kun je data visualiseren in grafieken, KPI's en andere vormen van visualisaties die je helpen om patronen en trends te ontdekken. Hier zijn een paar overwegingen bij het kiezen van de juiste BI-tool:
  • Gebruiksvriendelijkheid: Kies een tool die intuïtief en gemakkelijk te gebruiken is, zodat je snel aan de slag kunt zonder uitgebreide training.
  • Integratiemogelijkheden: Zorg ervoor dat de tool goed kan integreren met de systemen die je al gebruikt, zodat je eenvoudig data kunt importeren. Sommige tools kunnen namelijk direct verbonden worden met je systeem waardoor de data direct beschikbaar is.
  • Schaalbaarheid: De tool moet kunnen meegroeien met je bedrijf en in staat zijn om grotere hoeveelheden data te verwerken naarmate je bedrijf groeit.
  • Kosten: Vergelijk de kosten van verschillende tools en kies er een die past binnen je budget, zonder concessies te doen aan de functionaliteit die je nodig hebt.
Uiteindelijk zijn alle BI-tools nagenoeg hetzelfde, en is het aan de gebruiker om het dashboard tot leven te brengen.
 
 

Data modelleren

Zodra de BI-tool is gekozen, is het tijd om de geïmporteerde samen te brengen in de BI-tool. Dit resulteert vaak in verschillende tabellen van dezelfde of verschillende bronnen, waarbij deze data niet automatisch verbonden zijn aan elkaar en waarbij de data niet geoptimaliseerd is om te kunnen visualiseren. Data modelleren is de stap waarbij de data wordt bewerkt, op geschoond en de datatabellen aan elkaar gekoppeld worden en waarbij relaties worden aangemaakt, op deze manier wordt het dus mogelijk om bijvoorbeeld de data uit je ERP systeem te koppelen aan je klantgegevens uit je CRM systeem, vervolgens kan je dan de omzetregels koppelen aan de relaties en artikelen.
 
 

Klein beginnen

Je gaat aan de slag met BI als je meer inzichten wilt krijgen in je gegevens waarbij je data wilt analyseren, voorspellingen maken en antwoord geven op vragen als: hoe ontwikkelt mijn omzet zich het komende jaar, wat zijn mijn grootste kostenposten en hoe kan ik proces X of Y optimaliseren? De mogelijkheden van BI lijken eindeloos, wat het lastig kan maken om te bepalen waar je moet beginnen. Begin daarom klein: met één vraagstuk waar je als organisatie antwoord op wilt krijgen of één inzicht dat de organisatie nu mist.
 
 

De volgende stap

In deze blog hebben we verkend wat Business Intelligence (BI) inhoudt en hoe het kan bijdragen aan je onderneming. In onze volgende blog zullen we je meenemen naar de praktische kant van BI: hoe je kunt beginnen en waar je moet starten. We zullen je voorzien van concrete voorbeelden om jouw bedrijf op weg te helpen naar een data-gedreven toekomst. Blijf ons volgen en ontdek hoe je deze inzichten in de praktijk kunt brengen!