business intelligence

Business intelligence deel 1: Data als motor voor groei

Leer hoe business intelligence je helpt om slimmere beslissingen te nemen en je bedrijf efficiënt te laten groeien.



Wat is Business Intelligence?

Stel je voor, je bent de trotse eigenaar van een bakkerij die de lekkerste broodjes, koeken en gebakjes bakt. Maar je twijfelt of je wel op de goede weg bent. Welke producten verkopen het best? Waar kun je besparen? Hoe kun je je klanten nog blijer maken? Als je duikt in de bedrijfsgegevens, merk je dat deze verspreid zijn over verschillende systemen, en het lijkt een enorme uitdaging om je kassagegevens te koppelen aan je klantenbestand en voorraad.

Maak kennis met Business Intelligence (BI), jouw recept voor succes!

BI: de broodbakmachine voor je bedrijfsgegevens

BI werkt als een broodbakmachine die alle data-ingrediënten — van je kassasysteem, webshop, en andere systemen — samenbrengt. Het resultaat? Een kneedbaar deeg dat omgetoverd wordt tot overzichtelijke 'taarten', grafieken en andere visuals. Zo zie je in één oogopslag hoe je bakkerij presteert:

  • Welke broodjes zijn de toppers?
  • Vliegen de gebakjes de deur uit?
  • Waar haal je het meeste winst uit?
  • Op welke dagen is het extra druk?

Dankzij deze inzichten maak je geïnformeerde keuzes voor je bakkerij. Bestel je meer van de populaire broodjes? Snijd je in de voorraad van die ene taart die minder verkoopt? Of pas je je openingstijden aan op de drukste dagen? De mogelijkheden zijn eindeloos!

BI helpt je niet alleen om je bedrijf te analyseren, maar ook om:

  • Fouten in je data te ontdekken, zodat je vertrouwt op betrouwbare informatie.
  • Je processen efficiënter te maken, zoals door automatisch gegenereerde besteladviezen op basis van je actuele voorraad en verkoopcijfers.
  • Nieuwe kansen te vinden, bijvoorbeeld door proactief klanten te benaderen die al meer dan 30 dagen niet hebben besteld.

Vooroordelen over Business Intelligence weerlegd

Oorspronkelijk was BI vooral weggelegd voor grote bedrijven. Het had de reputatie ingewikkeld en duur te zijn. Tegenwoordig is dat gelukkig anders. Hieronder tackelen we enkele veelvoorkomende vooroordelen en laten we zien waarom ze niet langer opgaan:

  • Te duur? Niet meer. Moderne BI-tools, zoals Qlik Sense, kunnen volledig in de cloud draaien. Dit betekent dat je geen dure eigen infrastructuur hoeft op te zetten of te onderhouden. Je betaalt vaak alleen voor wat je daadwerkelijk gebruikt, wat BI betaalbaar maakt voor bedrijven van elke grootte.

  • Alleen voor grote bedrijven? Zeker niet. BI is nu toegankelijk voor elk type onderneming. Zelfs kleinere bedrijven met minder data kunnen enorme voordelen ervaren. Met de juiste tools kun je waardevolle inzichten verkrijgen die anders verborgen zouden blijven, ongeacht de grootte van je data set.

  • Te complex? Deze zorg is ook verleden tijd. Dankzij intuïtieve dashboards en gebruiksvriendelijke interfaces kunnen zelfs gebruikers zonder technische achtergrond gemakkelijk aan de slag met BI. Daarnaast bieden veel aanbieders uitgebreide ondersteuning en trainingen om je op weg te helpen.

In onze volgende blog duiken we dieper in hoe je BI effectief kunt inzetten en hoe het jouw bedrijf kan helpen groeien.

Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe Business Intelligence jouw onderneming naar een hoger niveau kan tillen? Neem dan gerust contact met ons op via +31 (0) 97 010 28 69 86 of per mail via info@dataspark.nl.